February 8, 2011

Resepi: Macaroni Goreng Pedas

Salam sayang

Lama dah aku xbuat resepi2 ni kan,last ri tu pon Resepi : CornFlakes Bersalut Coklat | Special Edition | yg dapat sambutan yg meletop2..klu aku bukak nuffnang jer,tetiap hari ada keyword ni. Ari tu pagi before aku bertolak g bercuti kat taiping,aku ada la masak Macaroni yg dah lama aku tringin nak buat. So 2 hari sebelum nk pg tu,aku ada search siap2 dah resepi kat blog ni. Klu korang nk tau,satu2 nyer blog pasal resepi paling popular r dia ni. Hahaha,asal bukak blog die jer trus zupppp lapaq wei.. blog DAPUR TANPA SEMPADAN by Mat Gebu. Try carik resepi macaroni,then akhirnya jumpa jugak. Aku try resepi Macaroni ala MAMAFAMI tp aku campur2 skit tambahan. Hasilnya alhamdulillah,komen dr family aku ibu jari naik ke atas,lega skit huhu. Ye la kan,umor dh meningkat tak kan memasak pon xreti2 ag. Klu gamak xtau resepi,search je then try & error. Klu jdi,berbangga la skit kan ngan cubaan tu. Dah,terlajak plak..jom tgk camner nk buat..resepi credit for : DAPUR TANPA SEMPADAN





Bahan-bahan :-
200 gram makaroni, rebus hingga lembut, toskan, simpan air rebusan
2 keping Fish cake 
(di potong dadu)
sepaket Fish ball(di potong dadu)
Udang 
Ayam (di potong dadu)
| 4 benda di atas boleh di tukar dgn citarasa korang & kuantiti korang sendiri |
1/2 camca teh jintan manis*
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*ditumbuk halus)
3 sayur sawi, cuci dan potong
1 camca serbuk cili ( utk menaikkan rasa pedas )
1 biji cili merah, buang biji dan didadu
3 camca besar sos tomato
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili
1/2 camca teh lada hitam
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang atau bawang goreng, untuk hiasan



1. Rebus terlebih dahulu macaroni sehingga lembut,then bila dh siap di rebus trus toskan. Simpan secawan air rebusan macaroni eh.


2. Kemudian dalam kuali lain tumiskan dahulu bahan yg ditumbuk halus (jintan manis,bawang merah & bawang putih) sehingga harum. Masukkan Fishball,fishcake,ayam & udang dang kacau sehingga rata & betol2 masak.


3. Setelah selesai..masokkan garam,serbuk cili,sos cili,sos tomato & sos tiram dan kacau sehinggat sebati kemudian tambahkan 1 cawan air rebusan macaroni td yea. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.


4. Masukkan Macaroni  & sayur sawi dan kacau sehingga sebati..Masak sekejap dan angkat.

taraaa dah siap,nak rasa?



huhu,if dah try buat kongsi2 la ngan  sy yer camner hasilnya...

8 comments:

  1. ermmm nampak sedap, nak try la. tenkiuuu =)

    ReplyDelete
  2. sedapnyaa! aina selalu jgk nempekk belog 'mat gebu' (dapur tanpa sempadan). heee.

    best kan!! :)

    ReplyDelete
  3. DAPNYEEEEEEEEEE...nk sikit syg..plishhhhhhhhh

    ReplyDelete
  4. adex..
    nmpk sedap..
    yummy!! yummy!!!
    nk try buat gak laa..
    huhuhuhu..

    ReplyDelete

cakap cakap cakap
selagi boleh cakap