July 10, 2010

Resepi : CornFlakes Bersalut Coklat | Special Edition |

Gaya Chef Wan :Salam u oll,kali ni i nak tunjuk skit resepi turun temurun family i yeaa..i buat ni pon hasil tunjuk ajar mak i jugak,mana xnya tumpah kuah klu bukan ke nasik kan. So mana xnya tumpah resepi mak i klu bukan ke anaknya..haha,nak jugak tuh. Serius nak buat resepi ni tersangat lah senang,anak² yang xreti masak nasik pon dah bleh buat i rasa. So ape lg,jom la cuba..ouwhh lupa plak,resepi yang i nak kongsi ngan u oll nih namanya CornFlakes Bersalut Coklat Krunch Krunch | harus buat mulut muncong macam sugar daddy i yea papa Chef Wan |..okei sediaaa :



Bahan² :
CornFlakes | i lebih suka cornflakes Nestle lebih rangup |
Coklat | Perisa Cadbury Milk lebih manis |
Mentega or Planta | Mana² pon bleh |



1. Masak air di dalam periuk masak maggie ke ape sehingga mendidih.



2. Sementara nak tunggu air mendidih,u oll patah² kan coklat tu masokkan dalam mangkuk besi. Lagi skali,MANGKUK BESI okeii coz japg kena letakkan atas air panas tuh. Kang xkepasal lembik bekas klu guna yang plastik. Jangan lupa masukkan mentega 3 senduk cedok nasi,haha..



3. Okayh now,bila dh tgk air tuh dah btol² mendidih,letakkan mangkuk besi berisi coklat | Langkah 2 | ke atas air periuk air panas tuh. Tutup api n kacau coklat tu sambik cair sepuas hati u oll yea. Klu xcukup cair,tambah mentega lagi.



4. Sebelum tu,cornflakes yang dala kotak tadi u oll masukkan ke dalam mangkuk besar tau. Pastu masukkan coklat yang dah cair tadi ke dalam mangkuk besar yang berisi cornflakes tu td. Kacau sehingga coklat tuh betul² sebati & larut semua corflakes yea.



5. Taraaaa dh siap utk di makan...serius mmg sedap klu u oll makan tyme on9,sila hari bulan korang xsedar dah habis sebalang kan..



Nah siap yang dah di packing,aceli i buat ni special for myboyfie..mmg tetiap masuk sem dia akan minx i buat benda nih,bleh tahan 1 sem jugak la kasi kat dia. Dia suka mkn tyme dia study or ngah buat assigment katanya,xyah dah carik biskut² lain. Lagi 1,benda nih mmg wajib ada tyme raya kat umah i ni...xsah klu xde. Budak² pon klu datang kompem akan tanya dulu mana cornflakes coklat haha..memang senang kan,malam² raya pon sempat buat wlupon ngah kalut².


p/s:Klu ada yg nak order pon i on je..

27 comments:

  1. eh biaq betoi 3 senduk nasik mentega ? hahaha

    ReplyDelete
  2. wah cm sedap je..leh try niehh ;)

    ReplyDelete
  3. hehehe;)) cm sedap..nty nk try wat lah~
    xdewlah ssh mane pon..

    ReplyDelete
  4. waaaa..thnx 4 da recipe..likey^^

    ReplyDelete
  5. CBC special edition ni memang sedap la...tengok pun dah leleh air liuq ni....akak nak try wat jugak la....nyummi nyummmi +____+

    ReplyDelete
  6. sdpnye..kak fyka, hntr sni laa..ahahaha..
    nnti alia nk try buat laa.. :]

    ReplyDelete
  7. nampak sedap nie..
    patut cuba nih :)

    ReplyDelete
  8. fyka!
    thnx 4 sharing~~
    senang je..ingatkan susa~~ hihi
    nnt raya nie nak try buat lah~~

    ReplyDelete
  9. salam..wahhhh..!!!terus terasa lapar pagi2 ni...i will try....>.<

    ReplyDelete
  10. kena cairkan coklat tu dulu ke sebelum masuk dlm air panas?

    ReplyDelete
  11. kalo x didihkan air tu x blh ke? trus kacau coklat tuh smbil bukak api? hehee..

    ReplyDelete
  12. terima kasih kerana sudi kongsi resepi yg ringkas dan tentunya sedap.. selamat hari raya

    ReplyDelete
  13. biaaaar bootooollll!!!!! da mcm kepek podeh dah den nengookk eeaahhh!!! bkn kono lotak dlm cwan yg comel tu ko??? lopeh tu coklat eaa kono byk??? kompius da den ni ha??? apo pon idea guno cokolat kedbery ni mmg lain dr yg lain n cmpor mejerin bebanyak ni tk ponah den jumpo lai tgk apotah lai la??? beso org guno sortteninng yo..ado pon mejerin sikit yo lotak ea... pulak byk org guno duo jonih dark n apo namo satu lai tu?? lupo la den da!!! aljeimer kojap den!! milk ko apokobondo ntah?? jinamo berlys ko apo lw tk slap ejaan lobih krg la...pndai la ekaw google yo..taip yo resepi almond choc cluster ko cornflakes cluster n yg swaktu nnyo la...apo pn tq beri march yo tuan tnah kdaung!!! for the resepi!!!! pasti sodappp ni!!!!

    ReplyDelete
  14. sodaappp baru buekk kojap ni ha.... kalu buekkk clusterr lg sodaappppp tk ingekkk dunio raso eaaaa...kono torayyy ni nnti...

    ReplyDelete

cakap cakap cakap
selagi boleh cakap