January 21, 2013

Interview Permohonan Nikah

Salam

Hari rabu ni pka ada interview untuk permohonan nikah,haaaaahh interview!!!yeaahh kami bride to be or groom to be dari penang memang akan kena interview dulu time buat permohonan nikah nanti..nk cakap bukan 1 2 soalan tau,20 wajibb kot. Klu kena ustaz baik hati sikit,dapat la dia tanya ambil syarat jer. So ni pika nk kongsikan 20 soalan yg yg pihak Pejabat Agama dh sediakan skali dgn borang nikah,mmg da boleh study awal2 dah sebelum g interview tu heee.

1. Mengucap 2 Kalimah Syahadah
2. Istigfar
3. Selawat
4. Bacaan Al Fatihah
5. Rukun Islam
6. Rukun Iman
7. Sebab-sebab berhadas besar
8. Larangan ketikan berhadas besar
9. Lafas niat dan cara mandi hadas
10. Bahagian-bahagian air
11. Bahagian-bahagian najis dan cara bersuci
12. Rukun wuduk dan perkara yang membatalkan wuduk
13. Solat dan rukun solat
14. Rukun nikah dan perkara yang berkaitan
15. Tanggungjawab seorang isteri,suami & bersama
16. Tanggungjawab suami terhadap anak-anak
17. Aurat lelaki dan perempuan
18. Waktu-waktu haram bersetubuh
19. Talaq
20. Hak-hak selepas penceraian

Haaa semput kan,risau jgn ckp la..bkn risau tak lepas ke apa,risau blur masa kena interview tak pepasal jer hehe. Then after da abes kena interview tu yeaaa,bole kawen dah. :)

21 comments:

  1. wahhh, sekarang nak kahwin pon ada interview eh. kalau fail tak boleh kahwin la ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde la dear..klu btol2 sgt2 xleh jwb dia mnx balik then hafal balik then dtg balik ja..xde fail hehe.

      Delete
  2. mak ai banyak betul soalan.. nasib baik kat kedah tak ada.. hehe.. btw, wish u luck dear.. kacang je tu.. Jgn blur2 ye.. hehe..

    ReplyDelete
  3. fuyooo dasyat jgk penang ye..nasib la iqa kat perak xde mcm ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe berguna gak soklan2 dia dear kan..

      Delete
  4. still ade lg eh interview? nasib baik nina kat terenggganu xde. hehe gud luck ye fyka :)

    ReplyDelete
  5. igtkan kat Johor je.. Penang pun ada ya..
    Good Luck ya~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a member2 johor pon ckp dorang kena..

      Delete
  6. penang je ker? br taw ad interview. da cm jwb soaLan spm da..hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. penang ngan johor dear kena intervieww..

      Delete
  7. interview mse permohonan ok lg...klu mse nk akad tu xdpt jwb, mau malu dpn org ramai...klu kt selangor mse nk akad kot tok kadi soal2 sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la kan..klu kat depan kadi lg la malu kan..dh la masa tu tgh neves tahap apa dh..

      Delete
  8. wah!!!!!!!

    ada ek interview.. tanx dear.. will take note ^_^
    apa-apa pun good luck! ma'an najah

    ReplyDelete
  9. sekarang nie fyka mcm2 nak kawin pun ada interview kan haihh hehehe :)

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah selamat dkat selangor tak ada interview, hihii anyway goodluck yea dear :) semoga semuanya berjalan lancar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..dh selesai bab interview...ok dear..insyaallah moga semuanya lancar.

      Delete
  11. tahniah, minat untuk menempah bunga telur yg xclusive boleh check it here http://cherryblossombeadsdesign.blogspot.com

    ReplyDelete

cakap cakap cakap
selagi boleh cakap