January 12, 2013

Air mata bonda

Salam semua,

Nak dijadikan 1 crita, kelmarin terlihat bonda sdg leka menjahit tirai dinding utk bilik anak bongsunya ni..trus mengambil tempat duduk di sebelah bonda,sambil pura-pura bertanya apa yg dibuatnya walaupon sebenarnya dah tahu heee. Actually time drive balik keja,mmg dah terfikir utk tanyakan sesuatu dgn bonda..dah alang2 bonda mmg tengah free n tak dak adik bradik lain time tu..ni la peluang nak tanya.

Mula dgn topik pertama,perihal overall majlis..dr permulaan persediaan seminggu sebelum camne keadaan,sehingga ke selesai majlis siapa yg akan selesaikan urusan itu ini..yea,mak terangkan satu persatu..yeaa lega hati,semua dh disetkan mereka adik bradik..nasib baik jugak ada pengalaman dgn majlis 3 kakak saya,tak la kalut sgt..setel.

Terus dgn topik kedua,mengenai barang apa yg belum cukup..apa yg perlu ditambah lagi,apa yg sudah siap sepenuhnya. Selesai utk yg itu terus utk topik terakhir..nk dibuka mulut utk bertanya pon dah xsampai hati,tp cuba utk kuat. Minta restu mak utk keluar duduk rumah sewa lepas selesai majlis kedua2 belah pihak..yea mmg time tu kita dh jd hak suami,tp fikirkan tanggungjawab dia selama ni tak salah kita minta restu dia dulu. Mak terdiam seribu bahasa,dipandangnya wajah saya dgn muka yg mulanya td agak tersenyum..serta merta bertukar suram. Perlahan-lahan bait2 ayat keluar dr mulutnya..bermula dgn

"Sebenarnya,bukan mak tak benarkan..cuma mak belum bersedia,tinggal la dulu seminggu dua lagi,tak kan dah selesai2 tu terus nk keluar rumah mak" dgn tiba2 air mata bonda menitis laju,dikesatnya perlahan2 ..tersentak terus. Bonda x habiskan kata2nya takot anak dia ni terasa mungkin..tp bonda menyambung dgn nasihat super menusuk kalbu okeh.

"Anak bongsu mak,anak paling ketegaq,anak paling susah nk dengar cakap,anak paling kuat memberontak dan anak paling banyak songeh dah bakal jd milik org..buang semua perangai tu,jd isteri yg solehah..patuh dgn suami,jgn buat perkara yg dia tak suka..jgn jatuhkan air muka dia,igt pesan mak...lepas ni semua dosa anak mak ni ditanggung oleh dia,so berfikir sebelum bertindak..jgn ikutkan perasaan amarah yg kuat tu..Klu bergaduh cari jalan penyelesaian bukan masing2 menunding jari..ini nasihat n bekalan dr mak utk anak mak,ingat." Haaa sekali bonda keluar ayat nih,dah tak terkira dh air mata ni laju ja turun...sambil tu saya dptkan bonda mohon maaf atas salah silap selama ni..berdrama sebabak jugak la kami time tu.


Hurm,mcm2 perasaan kan dah nak dekat2 ni..awal2 dulu eksaited ya amat,tp bila dh dekat bru trasa kesan sebenarnya kan. Kdg2 balik keja,tgk mak abah dh terpk..bapa hari lg jer nk dok bawah ketiak bonda. Dah tu skrang ni mmg rajin sgt  marah2 org,ini xkena itu xkena..kdg2 bonda pon terkena tempias. Officially dh jd BRIDEZILLA okeh,marah xbertempat pon ada kdg2...Hope tak la melalut perangai ni sampai kawen nnt. hehe.

12 comments:

  1. alolo..sedihnye. Mak mane x sedih kan ank dia dah nk jd milik someone else. Lately ni , linda pun kerap rase sedih bile teringat parent..mcm xpecaye da nak kawin kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...makin kerap plak rasa mcm ni dua 3 menjak ni...huuu

      Delete
  2. Alaa sedihnya :(
    InsyaAllah, you're going to be a good and solehah wife. Aminnn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah...doa2kan kite yea syg..

      Delete
  3. sama mcm mak cik mah....mama suruh dok seminggu plaing2 kat rumah mama sbelum pindah rumah sewa...hehe...terharu rase...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kita...dgr dia ckp camtu terus sebak + terharu + eh nk pindah ke xnak nih kan..

      Delete
  4. ermm..sedeyh kan pyka..teha tgh sebak ni bile baca..huuuuu...dah nak kawen dah kite nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...hurm,kite yg merasa ni dah xboleh tringat dh...

      Delete
  5. Pka...sha bace pon sedih.Seb baik kat ofis.Kalo x da meleleh.Sebak pulak kan lepas ni kena berjauh ngan mak especially and family.Huhuhu.Walaupon boleh balik sekali sekala tapi lain rasenye.Sha pon duk risau jd bridezilla awal.Kena banyak bersabar ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt2 sebak kan..skrang ni mak yg paling eksaited buat itu ini,tp kdg2 tgk dia termenung dh tau dh..xbrani nk ckp,karang kite yg nangis lg lg da lg.

      Delete
  6. akak nangis okay baca apa yang mak fyka pesan tu. mak akak pun pesan benda yang sama. isi ayat tu sebijik cuma olahan je berlainan. serius sedih bila fikir mak yang jaga kita dari kecik nak lepaskan kita kat tangan orang lain. & paling sedih time lepas nikah. mak akak nangis beriya peluk suami akak dan mintak sangat2 supaya sabar dengan akak & jaga anak dia ni elok-elok T___________T

    berjuraian airmata bila ingat balikkkkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kite baca komen akak pon nangis tau x...T___T..tak tahu la nanti time majlis,rasanya ada yg mekup comot terok kang huuuuu...

      Delete

cakap cakap cakap
selagi boleh cakap