July 9, 2010

Tutorial Comelkan Post Title

Salam Sayang..

Okayh budak²,hari ni i nak buat tutorial yg direquest..tutorial comelkan tajuk post entry,pehhhh tajuk nak hebat je kauuu. Tp i rasa dah ramai sangat kot buat tutorial nih,sebab i pon ikot tutorial bercampur² & then menjadi la macam tuh...So xrugi klu i nk kongsi suma tu ngan korang kan,bak kata sharing is caring kan kan kan. Amalkan konsep cenggitu bru dapat jadi blogger berjiwa raga,haha. okei jom sape² yang rasa nk menghasilkan post title yg sebegini rupa sila fokus betul coz berkemungkinan i akan menggunakan ayat yg tunggang langgang..


contoh

1.P kat Dashboard > Design/Layout > Edit Html | Klu benda basic ni pon tatau,sila search dlu tutorial nk buat blog |
2.Sila download full template dulu bagi mengelakkan blog korang jadi hura hara,pastu tapasal² kena buat semula semua..
3.Tandakan dekat kotak Expand Widget Templates.
4.Cari code | CTRL+ F|
.post h3 {
5.Pastu replace kan code dibawah yg i kasi ni di bawah code langkah ke 4 tu.



.post h3 {
font-size:140%;
font-weight:normal;
line-height:1.4em;
color:black0;
text-transform: bold;
text-align: left;
margin: 0 0 20px 0;
padding: 10px 42px ;
background:url(MASUKKAN URL) no-repeat left top;
border-bottom:dotted 1px #000000;text-shadow: black;

}


6.Korang pastekan URL icon yg korang pilih dekat yg i bold tu eh.
7.Untuk line bawah title tu ikot ska korang la nk dotted ke dashed ke solid ke tukar je jat situ,pastu yg #000000 ni korang tukar dgn colour pilihan.
8.Code colour bleh dapatkan kat SINI.
9.Dah siap klik Preview dulu,if dah puas hati baru SAVE.
10.Tinggalkan komen lepas dh buat,nk tgk jugak..agak xpaham tu,jangan segan tanya okeii.




UPDATE:korang ejas margin n padding ikot blog korang...if xjd,korang leh refer tutorial len coz i buat ikot blog i..

24 comments:

  1. Wahh..berjaya!!sayang sis fyka lebihla gini *winkwink

    ReplyDelete
  2. wahhh..tenks2..kite nak cube yg ini

    ReplyDelete
  3. dh try...tp image tak kuar pun.tsk tsk tsk.dot dot je jd...image url juz right klik je kn.ke silap?adeshh ~

    ReplyDelete
  4. kak fyka..ta ley pun..
    ta jmper yg cari kod pas tekan CTRL+F

    ReplyDelete
  5. salam. fyka, i try buat tp xjd pun. dia kte unable to view ape ntah. huhu. i pun xjumpe kod yg ctrl+f tu. help me pls?

    ReplyDelete
  6. da try, tp knp x kuar pn image yg letak kat URL tu?
    is it URL or HTML codE?

    ReplyDelete
  7. awak...kenapa ye gambar cute tak keluar..line je keluar

    ReplyDelete
  8. hye kak fyka.. lama xbuat tutorial.. ajar la mcm mana nak wat tutorial page menu mcm kat atas tu.. sara punya plain aje, ade tulisan aje.. so tenggelam.. mcm akak punyer cntek.. i'm waiting.. =)

    ReplyDelete
  9. salam fyka..nak tanya kalau border-bottom:dotted 1px #000000;text-shadow: black tu kan..nurul nak letak bahagian dotted tu tukar ke image pembaris ke apa camana ye?? maknanya tak nak image dot-dot tapi nak image pembaris or apa-apa image lah boleh ke??? paham tak apa yang nurul terangkan ni?? apa-apa email kat diaripinky@yahoo.com ye..

    ReplyDelete

cakap cakap cakap
selagi boleh cakap